Als er niets meer kan... | Lys massage

Als er niets meer kan...

Wat betekent ‘Palliatieve zorg’ voor jou? Denk je bij het woord ‘palliatief’ aan de laatste zware strijd voor de dood? Of denk je eerder aan het pad dat iemand bewandelt net voor het levenseinde?

Eerlijk, ik was er zelf ook niet echt uit. Ik wou er vooral niet te veel over nadenken, over palliatieve zorg. Dat was mijn rationele kant die sprak. Maar ik heb een sterk ontwikkelde emotionele kant, die een niet te stillen honger had om te ontdekken wat palliatieve zorg is en wat massages daarin kunnen betekenen. Dus verdiepte ik me in de materie met een opleiding bij PANAL, het Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven.

Les één, minuut 3 was meteen een schot in de roos. Met het citaat...

Er kan nog heel wat gedaan worden,
als er niets meer kan gedaan worden.

(Cecily Saunders)

...maakte mijn hart een sprongetje. Als de medische wetenschap niets meer kan betekenen, kan er dus toch nog heel wat gedaan worden. Wat een geruststelling! Vanuit mijn praktische ingesteldheid, zag ik het voor me, ‘al die dingen die nog gedaan konden worden’: allerlei acties om te zorgen voor een ‘goede dood’.

Tot het me duidelijk werd dat het eerder gaat om het leven voor de dood, dat soms nog maanden of zelfs jaren kan duren. En al even belangrijk: dat het niet bepaald gaat over ‘veel doen’ maar vooral over ‘er zijn’. Dat laatste wordt al wat lastiger, want ‘er zijn’ betekent dat je luistert en erkenning geeft, je eigen waarden en normen opzij schuift. Dus niet aan de slag gaat vanuit de overtuiging dat je wel weet wat de ander nodig heeft. Maar even terugschakelen, naast de persoon staan en luisteren.

Palliare betekent verzachten, beschermen, omringen, ommantelen,… Palliatieve zorg gaat over voorkomen en verlichten van lichamelijke, emotionele en spirituele pijn. Het gaat over toevoegen van Leven in plaats van Tijd. Alle zorg gebeurt op het tempo en volgens de noden van de palliatieve patiënt, in een sfeer van respect voor de autonomie van die persoon. Ik vind het niet meer dan normaal  dat al die ondersteuning niet volledig door de familie en omgeving kan opgenomen worden. Het is vaak een hele zoektocht om pijn onder controle te krijgen, taken en rollen binnen het gezin veranderen en hevige emoties steken geregeld de kop op. Palliatieve zorg, met haar multidisciplinair team, is een waardevolle partner op het pad naar het levenseinde.

Met Lys kan ik een steentje bijdragen aan het welzijn van de palliatieve patiënt door een moment van rust en ontspanning te creëren tijdens een massage. De streelzachte aanraking verzacht de pijn en kan ook angst verminderen. Samen zoeken we een comfortabele houding en stemmen we de massage af wat op dat moment mogelijk is en deugd doet.

Meer informatie over palliatieve zorg vind je op de website van PANAL, Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en LEIF

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Dit is een vraagje om automatische spam te vermijden. Bedankt voor het begrip.
3 + 8 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.