Mijn kleine helden | Lys massage

Mijn kleine helden

‘Elke dag komen duizenden mensen op tegen kanker’. Je kon de afgelopen weken niet langs de campagne van Kom Op Tegen Kanker kijken. Deze non-profit organisatie wilt via getuigenissen en filmpjes aantonen hoe we kanker kunnen vermijden, bestrijden en verzachten.

Het klopt inderdaad dat heel wat mensen dagelijks nuttig werk leveren in de strijd tegen kanker. Een belangrijk deel van hen doet dit beroepsmatig, gedreven door een passie voor mensen, onderzoek, wetenschap,… Maar wat met vrijwilligers die zich belangeloos inzetten? Wat drijft hen? Ik neem je mee in het verhaal van Geert en Katrien, die elk op hun manier een steen verleggen voor mensen met kanker. Kanker zet mensen vaak aan tot denken, maar zet sommigen ook effectief aan tot doen. Ik kan je nu al vertellen dat ik hen mateloos bewonder…mijn kleine helden!

Toen Geert met pensioen ging, besloot hij zorgvrijwilliger te worden in Gasthuisberg. Hij wou zich dienstbaar maken voor mensen met kanker. Na een opleiding startte hij op Consultatie B (Oncologie). Weer of geen weer, elke dinsdag stapt Geert de afdeling binnen, benieuwd wie hij zal ontmoeten. Geert probeert in te schatten met welk gevoel patiënt en begeleider aankomen op de afdeling: wie lijkt open te staan voor een gesprekje en wie sluit zich af en verschuilt zich in een hoekje. Geert doet geen bandwerk, maar hij zoekt elke keer naar wat de patiënt of begeleider op dat moment nodig heeft: een tasje koffie, een schouderklopje, een praatje over het weer,… Eens het ijs gebroken is, luistert Geert naar wat er leeft bij zijn gesprekspartner. Soms probeert een stemmetje in zijn hoofd oplossingen te bedenken voor de problemen waar de patiënt mee worstelt. Maar Geert weet als geen ander dat mensen vaak niet op zoek zijn naar pasklare antwoorden. Ze willen een luisterend oor zonder oordeel. Als er ooit een dag komt dat ik zelf als patiënt in deze wachtzaal zit, dan hoop ik dat Geert ergens in de buurt is.

Elf jaar geleden werden in Sint-Anna (Hamme), tijdens de doortocht van Roparun, de plannen gesmeed om jaarlijks een feest te organiseren en de opbrengst aan kankeronderzoek te schenken. Samen met een vriendengroepje (Sint-Annanas) zette Katrien, een actieve mama met full time job, hier haar schouders onder. Wat begon met een bescheiden partytent groeide uit tot een heus dorpsfeest waar iedereen al weken op voorhand naar uitkijkt. Het dorpsplein krijgt een make-over: springkasteel, podium, drank- en eetstandjes,… Jaar na jaar stijgt de opbrengst. Katrien kon samen met haar team al meer dan €20.000 schenken aan Kom op Tegen Kanker. Maanden vooraf, begint ze samen met de werkgroep aan de voorbereidende vergaderingen, het ontwerp van de flyers en het zoeken naar entertainment. Op Pinksterzondag vallen alle puzzelstukjes in elkaar en barst het feest los. Gasten kunnen genieten van een hapje en een drankje, opgeluisterd door optredens en iedereen moedigt fietsers en lopers aan tijdens hun zware tocht van Parijs naar Rotterdam. Een warm gevoel van verbondenheid hangt die avond in de lucht. Het feestteam leeft de hele dag op adrenaline en gaat door tot de laatste hamburger gebakken is en de laatste pint getapt. En dan…alle rekeningen betalen, tellen wat de finale opbrengst is en super fier zijn op het eindresultaat! Wat ik op Pinksterzondag 4 juni doe? Ik ga feesten op het dorsplein in Hamme om via Katrien en haar team kankeronderzoek te steunen! Ben je er zelf ook graag bij, hou de facebookpagina ‘Sint-Annanas’ zeker in de gaten. Tot dan!

Er is 1 reactie

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Dit is een vraagje om automatische spam te vermijden. Bedankt voor het begrip.
19 + 1 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.